طبقه بندی چراغ روشنایی از نظر کلاس حفاظتی
طبقه بندی چراغ روشنایی از نظر کلاس حفاظتی – انواع چراغها را به چند نوع متفاوت میتوانیم دستهبندی کنیم؛ اولین دسته بندی مدل حفاظتی در برابر شوک الکتریکی، دسته دوم حفاظت در برابر گرد و غبار و رطوبت و دسته آخر براساس شرایط محیطی که نصب میشوند دستهبندی میشوند. از جهت دیگر، در این مقاله به انواع طبقهبندی چراغها براساس نوع حفاظت در برابر شوک الکتریکی (Protection Against Electric Shock) میپردازیم. همچنین، به این نکته توجه کنید که اطلاعات لازم درباره کلاسهای حفاظتی چراغ، به مصرف کننده مورد نظر در انتخاب نوع و کاربرد آن کمک ویژهای میکند. پس با ما همراه باشید.
چراغها براساس نوع عایق بندی به چند دسته تقسیم میشوند؟
عایق بندی چراغهای طبق استانداردهای IEC60598-1 به چهار دسته تقسیم میشود. در این قسمت به صورت کامل به این موارد میپردازیم.
دسته اول: اولین دسته نوعی از عایق بندی برای تامین حفاظت پایه در برابر شوکهای الکتریکی طراحی میشوند به این دسته عایق بندی پایه یا Basic Insulation میگویند.
دسته دوم: این مدل عایق بندی برای تامین حفاظت در برابر شوک الکتریکی طراحی شده است. همچنین، یک عایق مستقل است که در صورت خرابی عایق پایه از آن استفاده میشود، به این مدل عایق بندی تکمیلی یا Supplementary Insulation میگویند.
دسته سوم: به عایق بندی که شامل عایق بندیهای پایه و تکمیلی باشد مضاعف یا Double Insulation میگویند.
دسته چهارم: نوعی دیگر از سیستم عایقبندی که کلاس حفاظتی در برابر شوکهای الکتریکی معادل با عایقبندی مضاعف را تأمین میکند عایق بندی تقویت شده یا Reinforced Insulation نام دارد .
دسته بندی چراغ ها بر اساس مدل حفاظتی در برابر شوک های الکتریکی
چراغها براساس مدل حفاظتی در برابر شوکهای الکتریکی در ۴ کلاس حفاظتی ۰، I، II و III دستهبندی میشوند. چراغیهایی با کلاس ۰ کمترین سطح ایمنی و چراغی با کلاس III، بالاترین سطح را دارند. به علاوه، با توجه به ساختار متفاوت چراغها هر یک میتوانند تنها در یک طبقهبندی از این کلاسها قرار بگیرند.
در این قسمت از مقاله به این دسته بندیها اشاره میکنیم:
کلاس عایقی ۰: در این نوع چراغ برای حفاظت در برابر شوکهای الکتریکی فقط از یک عایق پایه استفاده میشود. دقت داشته باشید این نوع کلاس دیگر مورد استفاده قرار نمیگیرد و استاندارد نیست.
کلاس عایقیI: در این نوع چراغ علاوه بر عایق بندی های پایه تجهیزات ایمنی بیشتری موجود است. همچنین، در صورت خرابی عایق بندی پایه این تجهیزات مانع از برق دار شدن قسمتهای در دسترس میشوند.
کلاس عایقی II: در این نوع چراغ علاوه بر عایق بندی پایه از عایق بندی تکمیلی هم استفاده می شود و نیاز به اتصال زمینی ندارد. این کلاسهای عایقی به سه دسته بندی تقسیم میشوند: ۱-چراغ های کلاسII با محفظه عایقی ۲.چراغ کلاس II با محفظه فلزی ۳.. چراغ های کلاس II ترکیبی نوع اول و دوم.
کلاس های عایقیIII: در این نوع چراغ حفاظت در برابر شوکهای الکتریکی برعهده یک SELV یا PELV است. به این نکته توجه داشته باشید این چراغها بالاترین درجه ایمنی را دارا هستند.
برای فهمیدن مفهوم کلاس حفاظتی، شکل زیر نحوه سیم کشی چراغهایی با کلاس حفاظتی مختلف را نشان می دهد.
ولتاژ SELV و PELV چیست؟
ولتاژ SELV (Safety Extra Low Voltage): این ولتاژ به گونهای طراحی شده است که تحت هیچ شرایطی برق گرفتگی در آنها صورت نمیگیرد. همچنین، حداکثر ولتاژ در این مدل سیستمها ۶۰ ولت Ac یا ۱۲۰ ولت DC است.
ولتاژ PELV (Protected Extra Low Voltage): این ولتاژ هم مانند سیستم SELV تحت هیچ شرایطی دچار برق گرفتگی نمیشود. اما این سیستمها برخلاف سیستمهای SELV دارای اتصال به زمین هستند
کلام آخر
ما در این مقاله به انواع چراغ های عایق بندی به صورت کامل پرداختیم. همچنین به انواع چراغ های حفاظتی در برابر شوک های الکتریکی اشاره کرده ایم. به نظر شما کدام یک از این چراغ ها کاربردی است؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
در این مطلب به انواع چراغ های عایق بندی و چراغ های حفاظتی در برابر شوک های اکتریکی پرداختیم.