چراغ خطی یا لاینر چیست؟ انواع و کاربردهای آنها چیست؟
چراغ خطی یا لاینر چیست؟ انواع و کاربردهای آنها چیست؟ استفاده روزافزون از چراغ خطی یا لاینر به عنوان منبع نور در طراحیهای مدرن و مینیمال، به دلیل ویژگی های منحصر به فردی که شامل: فرم قابل تغییر، ابعاد سفارشی، قابلیت تنظیم توان نور، مقاطع متنوع، سادگی و زیبایی بصری است که منجر به یک تحول جدید در زمینه نورپردازی داخلی فضاهای مسکونی، اداری و تجاری شده است. در این مقاله به انواع چراغهای خطی و کاربرد آنها به طور کامل میپردازیم. همچنین به مزایا نصب این لاینرها اشاره میکنیم. با ما همراه باشید.
چراغ خطی یا لاینر چیست؟
چراغ خطی (Liner line) سیستمهای روشنایی مدرنی هستند که در مقایسه با سیستمهای روشنایی سنتی دارای بازده نوری بسیار بالاتر، شارژ نوری بیشتر، طول عمر و دوام بالا، مصرف پایین انرژی و توانایی ارائه نور یکدست و یکنواخت به محیط هستند. چراغ لاینر به لحاظ طراحی نورپردازی دارای ویژگیهای برتری هستند که امکان ایجاد طرح نورپردازی متنوع و هماهنگ با طراحی داخلی را دارند. از جهت دیگر، با استفاده از نورپردازی خطی و ایجاد لاینهای نوری متناسب با گوشهها، کنجها و زوایای پلان معماری، علاوه بر تأمین روشنایی محیط میتوان به زیبایی المانهای معماری نیز تأکید کرد. همچنین، این ویژگیهای برتر لاینرها باعث استقبال روز افزون معماران داخلی برای استفاده از این چراغها در نورپردازی و طراحی داخلی شده است.
چراغ خطی چند نوع است؟
چراغهای خطی انواع متفاوتی دارند که هر کدام از این لاینرها کاربرد ویژهای دارند؛ در زیر به انواع این لاینرها بصورت کامل پرداختهایم.
چراغ خطی معلق
چراغ نور خطی معلق، شامل یک چراغ روشنایی است که از سقف آویزان شده و معمولاً روی سیم یا زنجیر قرار میگیرد. همچنین این نوع فیکسچر یک نور صاف پیوسته و خطی را ارائه میدهد و حسی مدرن را در فضا به ارمغان میآورد.کاربردها: از آنها میتوان برای ایجاد نورپردازی برجسته و مبهوتکننده استفاده کرد. از نورپردازی راهپله یا دهلیز تا نمایش یک میز پذیرش از چراغهای خطی معلق برای بیانیهدهی در فضاهای مختلف استفاده میشود. از جهت دیگر در فضاهایی با پلان باز استفاده از پروفیلهای منحنی بسیار موثر است و میتوان آنها را برای ایجاد حس حرکت در فضا به کار برد. همچنین، پروفیلهای دایرهای نیز اغلب برای تقسیم فضا به مناطق مختلف استفاده میشوند.
چراغ نور خطی روکار
استفاده از چراغ خطی روکار یک راهکار مناسب است در شرایطی که نمیتوان برش و شیار درسقف کاذب ایجاد کرد وهمچنین سقف به ارتفاع زیادی نمیرسد تا از سیستمهای آویز استفاده کرد. اگر قصد تغییر سیستم روشنایی محل مورد نظر خود را دارید و امکان تغییر در سقف و دیوارها را ندارید با استفاده از چراغ خطی روکار، سیستم روشنایی خود را بهروز کنید. در انتخاب چراغ خطی مناسب برای محیط باید به نوع نصب، رنگ نور، شارژ نوری، طول عمر، عدم نفوذ رطوبت و گرد و غبار به داخل چراغ توجه کنید. این چراغها برای افرادی مناسب هستند که نمیخواهند در آینده هزینههای بالایی برای تعمیر و تعویض چراغ داشته باشند!
چراغ نور خطی توکار
چراغ نور خطی توکار در یک دهانه توخالی روی سطحی مانند سقف یا دیوار نصب میشود. از این نوع LED خطی میتوان برای ایجاد خطوط تمیز و نامرئی یا اشکالی از نور استفاده کرد که به طور یکپارچه با سطوح سقف و دیوار یک فضا ترکیب میشود و بخشی از پارچه آن میشود. نورپردازی توکار تأثیر قدرتمندی دارد و اغلب یک فضا را تغییر میدهد و به آن اضافه میکند. به عنوان یک عامل شگفت انگیز در طراحی معماری معاصر است. چراغ نور خطی توکار، که به طور فزایندهای در محل کار محبوب است نیاز به طراحی متفکرانه دارد.
چراغ های خطی در کجا استفاده می شوند؟
در این قسمت از مقاله به فضاهای پر کاربرد چراغ خطی به صورت کامل میپردازیم.
واحد تجاری
علاوه بر تامین نور مفید مورد نیاز، خطوط موازی و زیبایی چراغهای خطی باعث جذب مشتری میشود.
واحد اداری
با توجه به فرم پلان مبلمان و شار نوری یکنواخت استفاده از چراغ خطی یکی از بهترین گزینهها برای واحدهای اداری است و میتواند جایگزین تایلهای قدیمی و نورهای موضعی شود. با توجه به اینکه زمان زیادی کارکنان در محل حضور دارند و پخش نور چراغ خطی به دلیل وجود لاینهای بسیار در مسیرهای سقف اتاقها و استفاده از سیستمهای ماژول نوری ۱۲ ولت با برق DC که عملاً پرتاب نوری ندارند، محیطی دلپذیرتر برای صرف زمانهای طولانی فراهم میشود.
واحد مسکونی
فضای آشپزخانه و کانترها به عنوان پرکاربردترین فضاها برای استفاده از چراغ خطی شناخته میشوند. علاوه بر زیبایی بصری، چراغ خطی میتواند نوری یکنواختتر را برای کار در فضای آشپزخانه فراهم کند.
نورپردازی نما
به دلیل خطوط و حجمهای برجسته و قابلیت جانمایی چراغ جهت نمایش معماری منظر در شب تحت سایه روشن و نمایش المانهای نما، چراغهای خطی (linear lighting) در نماهای مدرن بیشترین کاربرد را دارند.
مزایا و معایب چراغ خطی یا لاینر چیست؟
مزایا و معایب چراغهای خطی به شرح زیر است:
مزایا
- نصب متفاوت
- کارایی مناسب
- مدرن و زیبا
- دمای رنگ
- امکان طراحی و کنترلر و تغییر رنگ به صورت دیجیتال و آنالوگ با استفاده از ماژول های متفاوت و یا دیمر های متغییر
معایب
• در صورت استفاده از لاینر برای محیط داخلی، استفاده از تکنولوژی اس ام دی (SMD) با برق ۲۲۰ ولت ممکن است به خطرات جانی منجر شود.
• درجه محافظتی این محصولات کمتر است و به دلیل قرار گرفتن در معرض نوسانات برق شهری معمولاً آسیب پذیرتر هستند و خطر سوخت و سوز بیشتری دارند.
نتیجه گیری
چراغهای خطی از جمله تجهیزات نورپردازی شیک و مدرنی هستند که نسبت به نمونههای قدیمی خود بازده نوری بیشتر، شارژ نوری بهتر و مصرف انرژی کمتری دارند. در گذشته، استفاده از این چراغها معمولاً در دفاتر رسمی یا فروشگاهها محدود بود اما در دنیای مدرن امروز با توجه به اهمیت نورپردازی در ایجاد زیبایی در فضا استفاده از آنها در رستورانها، کافهها، لابی هتلها، استودیوهای هنری و سایر مکانها رواج یافته است و دیگر محدود به چند مکان خاص نیست.در این مقاله به انواع چراغهای خطی و کاربرد آنها به صورت کامل پرداختهایم. امیدواریم این مقاله برای شما کاربردی باشد و بتوانید یک انتخاب مناسب در زمینه لاینرها داشته باشید.